dijous, 20 de desembre del 2012

Selecció de roca (IV) ESPERÓ ÀRIES

VIA ÀRIES; V (Penyal des Migdia, vessant oest)

Descripció i breu historia:
 La ruta Àries o també coneguda per Esperó Àries es dins el grup de les rutes clàssiques a Mallorca, una de les més representatives. Oberta a mitjans dels anys setanta per Adolfo Gregorio, fou en el seu moment una ruta respectada per la seva dificultat i escàs assegurament.
Avui en dia la via encara conserva un cert compromís.
L´impressionant traçat de 330 metres al Penyal des Migdia (Puig Major) es una via amb molt d´ambient a la seva part superior, una de les més "alpines" de la serra amb una dificultat moderada però de certa exposició i roca a trams no gaire compacte. Així i tot es una ruta que val la pena esser escalada, però, recomanam prou bagatge en rutes de paret, ja que no es una via per iniciar-se a l´escalada clàssica.
El seu autor Adolfo Gregorio, fou el principal precursor de l´escalada a l´illa i moltes de les grans clàssiques son apertures seves (Normal de Sa Gubia, Normal des Frare, Betelgueuse...), la majoria amb el grup Albàhida.
Aquí teniu idò un bocí d´historia de l´escalada a Mallorca...


Material necessari:
 En esser en esència una ruta clàssica, el material fixo que trobarem a la vias es escàs, alguns claus i demés ferralla de museu. Es per això que encara que la seva dificultat a molts de trams es baixa (III-IV), val la pena anar una mica surtit de material.
Corda simple o dues dobles de 60 metres. 10-12 cintes (llargues), 1 joc variat de fissurers, 1 joc variat de friends (del 0.5 al 4), i bagues llargues per reunions i per evitar el fregament de la corda a alguns llargs (traçat amb molta ziga-zaga), casc imprescindible. També portar alguna cosa per beure i menjar, unes bambes i com a mínim un paravents, ja que encara que escalem fora de l´hivern tota la via discorre a més de 1000 msnm.
Ah!, també un frontal no està de més per si es fa tard.

Inici de l´itinerari:
 El més sencill, es anar desde Soller per la MA-10 cap al tunel del Puig Major. Aparcar entre els quilòmetres 37 i 38 (abans del tunel).
 Ja a peu i exactament al punt quilomètric 38. 100  hi comença un camí, el Camí dels Binis que hem d´agafar. Quan duim uns gairabé 700 metres desde l´inici del camí trobarem un portell, l´hem de passar. Desde aquí hem de tirar per la pista de la dreta i a la seguna volta del camí ens hem de tirar cap amunt directament cap a les parets, aferrats sempre al marge de partió que hem passat abans. En 15 minuts arribarem al peus de l´esperó Àries, doncs be, a pocs metres a la dreta del marge comença la via, una fletxa blava pintada a la roca ens fa de fita.Total 25 minuts.

Descripció de l´itinerari:
Existeixen algunes variants de la via, la que explicarem aquí es la ruta original però amb modificacions, ja que per comoditat ens podem "botar" algunes de les reunions (atenció fregament de corda).
L1: Localitzada la marca blava de l´inici de la via, un poc a la dreta d´aquesta senya i a uns 8 metres d´alçada veurem un petit pi. Hem de pujar per la dreta d´aquest fins a uns arbustos (antiga R). Aquí ens tiram totalment a la dreta en travesia per un terreny fàcil però arbustiu fins a localitzar un clau on montarem reunió. 40 metres.
Uns dels llargs més bruts, especialment de plantes, en els seguents llargs millora però anar vius amb les pedres soltes.
L2: Desde la R sortir un poc a la dreta per després anar a cercar el diedre obert i un poc herbós fins 10-15 metres més adalt a un punt evident on trobam un vira a la dreta que ens dur a un repisa on trobarem un clau i una vella baga, montar reunió (cam nº 4 útil a una fisura ampla). 30 metres.
L3: Sortir tot dret i a uns 12 metres pasar una zona molt vertical per la dreta. Després d´aquí s´acaben les dificultats de llarg (antiga R) i ja per terreny facil anar cap a la base del gran diedre a montar reunió. 45 metres.
L4: Per començar el diedre tenim un pas de V o V+ pero bo de protegir, llavors l´escalada es fa més en ximeneia amb un segon paset on entram a un terreny un poc més facil. Hem de seguir pel fons de la ximeneia fins un sistema de repises on podem montar una reunió amb "friends" (fins aquí hem fet 35 metres) o podem seguir fins que la ximeneia s´obre i ens obliga a escalar més expossats al buit. Aquí tenim que flanquejar un sostrets per la esquerra (pas amb un clau precari), inmediatament despres travesia la dreta devall dels grans extraploms fins un petit "nicho" amb dos vells claus on farem reunió. 55 metres.
 Aquí hi trobam un vell pot metal.lic o hi havia un llibret de piades, avui en dia totalment desintegrat pel pas dels anys...
L5: Sortim del "nicho" cap a la dreta i despres cap a dalt on hi trobam dos claus que asseguren un paset de IV. Sortint del pas el travesia cap a la dreta en diagonal (III grau), uns 15 metres despres trobam un clau (antiga R), seguim uns 5 metres més fns unes fletxes blaves que marquen; capa dalt la ruta que hem d´agafar i cap a la dreta una de les variants. Aquí hem de seguir cap a dalt per una especie de canal, depres paset de placa i montam reunió en una evident coveta. 45 metres.
Unes lletres de color blau amb unes lletres mal escrites amb l´inscripció "AHLBAIDA" marquen el punt de reunió.
L6: Darrera tirada. Sortir de la R per una evident travessia a l´esquerra on trobarem uns claus i un pas de IV+. Passat aquest punt seguir en la travessa diagonal cap el final de la via per terreny de III. 35 metres.
Temps aproximat per fer la via: 4-6 hores.

Descens:
Baixarem caminant, ja que rapelar es una feina quasi impossible i un poc temeraria a una via amb tanta ziga-zaga i fora reunions montades.
Esperó Àries
Desde la sortida de la via anar sense perdre gaire alçada direcció al cim del Puig Major (est), fins arribar a  uns sistemes de rossagueres. A partir d´aquí si que començariem el descens per aquesta vall ampla, rocallosa i a través de varies rossagueres on hi hauriem de trobar fites. Uns 10 minuts iniciat els descens, el terreny es torna una mica vertical i ens obliga a salvar uns graons rocallosos (una gran fita sol marcar aquest punt). Arribats aquí hem de localitzar el pas que ens dur per uns cingles a l´inici del bosc (no perdre les fites). que ens condueixen a un pas a la nostra esquerra (cingle) que salva uns trams més verticals. Ja dins els bosquet de pins i carritx baixarem com millor poguem fins interceptar el Camí dels Binis. A partir d´aquí (i cap a la nostra esquerra) ja només queda refer camí fins el cotxe. Total: mínim 1h - 1:30h.

Nota: Consultau el mapa adjunt. Alerta els dies molt ennigulats (boira), ens poden complicar bastant el descens si no coneixem el terreny.

3 comentaris:

  1. me gustó mucho esta vía. tiene un toque 'alpino' y merece la pena una visita, aunque solo para escalar el diedro/chimenea ¡impresionante! ¿cual será la próxima vía para la quinta edición de selecció de roca? saludos

    ResponElimina
  2. Alguien sabe de un club de montaña por palma para federarse con ellos y que hagan bastantes salidas a roca (clásica incluida)????

    ResponElimina