dissabte, 1 de desembre del 2012

Selecció de roca (III)

SEIS PELAS - 6c+ (Sa Gubia)


Descripció i breu historia:
 L´hi tornam a pegar a Sa Gubia i aquest cop a una de les seves rutes històriques..
 Situada a la Paret dels Coloms, era fa poc una ruta caiguda en l´oblit, tant sols un vell clau a 6 metres de terra ens donava una pista del començament de la via (el primer va desapareixer ja fa anys), l´itinerari a més era mal de fer ja que alguns trams estaven plens d´herba i tot evidenciava que era poc escalat (possiblement fa anys que no la feia ningú).
 Aquesta però fou una de les rutes que va marcar un canvi de mentalitat a l´escalada Malorquina, un punt d´inflexió, entre l´estil clàssic que imperava en aquella època i l´estil "free" que poc a poc anava agafant força.
Un dels principals impulsors de l´escalada lliure aquí fou en Jaume Payeras, que va importar de la peninsula l´idea d´equipar una ruta desde dalt i la va posar en pràctica en aquesta via. Eduardo Moreno, Miquel Riera i Ramón Fernandez foren els altres en participar en l´obertura d´aquest itinerari.
Podem afirmar doncs que amb aquesta via neix l´escalada esportiva a l´illa de Mallorca...

Material necessari:
 La ruta fou reequipada durant varis dies a l´estiu i a la tardor de 2012 amb parabolts inox. 10mm. A4-80 i reunions amb cadena i argolla per rapelar. Material de reequipament de la FBME de l´any 2011. S´han llevat de la via vells burils i claus (alguns d´ells casolans) respectant en la messura possible les seves ubicacions originals. Tot i que ara es pot fer sense material adicional, hem de dir que ha quedat un poc a l´estil de l´època, seguros lluny als passos fàcils (tampoc sense exageracions) i més aprop quan la dificultat s´atracava al sisè grau. Qui vulgui pot dur material extra si no es va còmoda amb el grau de 5+/6a, tal com a un joc petit de fisurers, així com també recomanam l´ús de casc. Dur almenys 12 cintes.

Material extret de la ruta durant el seu reequipament.
Inici de l´itinerari:
 Com que tothom sap anar a Sa Gubia i ja hi ha a bastament info. de l´accés, farem  més menció a l´inici de l´itinerari.
El començament de la via ho marca doncs una "chorrera" xapada per devall entre les rutes Pellejo de tiburón a l´esquerra i la Decadencia corporal a la dreta. El primer seguro està just damunt de l´esmentada "chorrera", allà on hi havia també el primer clau. Ara, aquest inici d´itinerari es clar i no te perdua, ja que es veu be l´ancoratge nou.

                                                                                                                                                                        Descripció de l´itinerari: 

Croquis de 1985
Un cop situats, tenim dues opcións: Una es seguir l´inici original de la ruta, que es el que recomanan si no s´ha escalat mai. l´altra opció es entrar per la Pellejo de tiburón i a la tercera xapa (on es creuen ambdues rutes) seguir l´itinerari original, aquesta alternativa es  poc més difícil (6b) però més directe.
L1: l´entrada a la chorrera de l´inici es fa per la seva dreta, gairabé pel mateix començament que la Decadencia Corporal, aquest tram es un poc expo, ja que la primera xapa esta a quatre metres de terra. Un cop damunt de la "tufa" (primera xapa) la ruta es torna més plaquera, i anam pujant en diagonal a la esquerra. Aquí podrem xapar el tercer seguro de la "Pellejo" i per terreny amb més preses anar a cercar uns sistemes de forats (V+/6a) fins la R que està situada a una repisa davall uns extraploms taronges, grau del llarg; 6a.
Nota; Abans del darrer ancoratge tenim un tram amb les xapes enfora, fàcil però anar en compte.
L2: Desde la R anar en travessia ascendent cap a la dreta, primer per una xorrera on trobam el primer parabolt (atenció: primer ancoratge alt). Després d´aquest punt la ruta es torna poc a poc més difícil i la via discorre per d´unes plaques verticals grises (tram preciós i aeri) fins arribar al "crux" de la via. Uns 8-10 metres després arriban a la R2 a una repisa bastant comode, grau del llarg; 6c+.
L3: Començam el llarg per un tram vertical amb bones preses (precaució, primer seguro alt) i després el terreny es torna més fàcil i un poc arbustiu. 33 metres i V grau.
Temps total: 1:30h-2h.

Descens:
Es pot fer el descens per la mateixa via o emprant les reunions de la Decadencia Corporal (més directe). Total 3 ràpels d´uns 30-35 metres cadascun (recomanan si escalau en corda simple que almeys sigui de 70 metres).

2 comentaris:

  1. Estaria be k ki escriu articles del comite posasi el seu nom.. Si no dona sa sensacio k es anonim.
    Gracies. Molt bona feina i lo millor es keda registrat.
    Biel Torres

    ResponElimina