diumenge, 23 d’octubre del 2011

El desgast del material, usos i abusos de les reunions d´escalada

Hola, bones a tots!

Aquest article es en relació a un dels darrers comentaris deixats envers el desgast perillós de les reunions a unes rutes fàcils (iniciació) de Cala Magraner (no només aquesta escola, Cala Santanyi "Tijuana" te algunes reunions que fan por!)
Be, al que anavem, primer lloc dir, gracies a tots pels vostres comentaris!
En segona, comentar que si be el reequipament de aquesta escola no està completat, hi ha un problema que agreuja el desgast del material fixo. No sabem si aquest ha estat el cas de aquestes vies, però si que de ben segur que hi han tengut part de culpa (així com a vegades un mal plantejament en instalar les reunions): l´us de "top-ropes" (escalar en politja) directament de les argolles o "cancamos" de les reunions acceleren el desgast. Aquestes rutes, molt solicitades, son escalades molts de cops al dia, la majoria de vegades amb "top-ropes" repetitius. Pero no nomes aquestes rutes fàcils acusen desgast. Es molt comú fer servir directament la corda per les anelles a rutes de més nivell, fins hi tot per gent que ja dur anys escalant.

Com podriem evitar-ho?
Evitar totalment el seu desgast es, gairabé impossible, de qualque lloc ens haurem de despenjar!, això si, podem allargar notablement la vida dels ancoratges amb unes practiques menys diguem, agresives:
L´us a la reunió de les nostres cintes "express" (sempre dues i a més encarades) per fer-hi els "top-ropes" o millor encara utilitzar un mosquetó de seguretat nostra.
També no està de més revisar sempre d´allà on ens despenjan, tenim la creencia de que les reunions son sempre 100% segures, quan en realitat no es així: el material que enveieix o es desgasta, ferralla de l´any de la picor, R´s casolanes que posen els pels de punta, etc etc etc.

En definitiva, es poden canviar (de fet es la idea dels reequipaments per part de la FBM) les xapes, reunions, armelles (cancamos) un i un altra cop, però tant si es fa un mal us com si el material està mal posat o s´ha fet "d´aquella manera" aquí si que no es pot fer res.
De totes maneres, prenim nota.

Gràcies a tots.


2 comentaris:

  1. En primer lloc moltes gràcies a voltres. En segon lloc, s'altre dia vam anar a Sa Cantera de Génova i varem fer 5 vies. Havia una (nivell 5) que no tenia cadena, i mira per on, estaba al costat d'un altre via (nivell 6b), per el que penso que la gent la feia servir per fer Top Rope, tal com has dit. A Calvia tb varem trobar unes vies amb ses reunions que es movien una mica.
    Fins prest i gràcies, Dam Ian Ito

    ResponElimina
  2. Molt bo l'article.
    Aquest fet ho he vist moltes vegadas, fer us de la reunió per fer top-ropes. Quan el més adient es col·locar les nostres cintes per evitar un degast prematur de l a reunió

    ResponElimina